Lata Belatan

State Terengganu
Location15 km South East of Jertih
Coordinates and map N05 38.26' E102 35.36'
Water SourceStream
Waterfall ProfileCascades
AccessibilityFrom carpark

The Hutan Lipur Lata Belatan is clearly signposted and easily accessible from the Federal Road nr 3. It is a well maintained recreational park, very suitable for families with children.

left click for larger picture

A clear sign on the road nr 3 shows the way

left click for larger picture

Food stalls, shops, all facilities are available

left click for larger picture

The huge boulders are characteristic for Belatan.

In the dry season the water flow is very limited. In the rainy season the fall will be more impressive.

left click for larger picture

There was not much water during our visit

left click for larger picture

Nature trails give information about the forest trees

left click for larger picture

With so little water, the place is safe, but take care with the rocks, which can be slippery.

Above the fall, the trail continues in the jungle

left click for larger picture

The stream flows quietly here

left click for larger picture

Note again the huge boulders

left click for larger picture

From here you can start jungle trekking

Archived page available

Waterfalls can be dangerous ! Always take care about your safety

Visitor Comments


gomogi 27-04-2010
kepada sesiapa yang berminat untuk bermalam/menginap di Lata Belatan, kami menyediakan beberapa buah chalet yang paling hampir dengan air terjun Lata Belatan dengan harga yang berpatutan. Kepada pihak2 sekolah/institusi pengajian tinggi/badan berkanun/syarikat/ keluarga/ sesiapa sahaja yang merancang untuk mengadakan aktiviti2 seperti hari keluarga, kem2 motivasi dan seumpamanya, kami juga menyediakan beberapa buah chalet, dorm dan tapak perkhemahan yang mampu menampung sehingga 200++ peserta pada satu2 masa... Sebarang pertanyaan boleh hubungi kami: Farid : 017-9508140 Basem : 013-9238140 emel : gomogi7@yahoo.com
suzilan 23-12-2009
Hutan Lipur Lata Belatan. Merupakan Hutan Simpan Kekal dibawah pengurusan Bahagian Rekreasi dan Hutan Libur Jabatan Hutan Negeri Terengganu. Merupakan Hutan Simpan Kekal dan tertakluk dibawah akta Hutan simpan dan Hutan lipur. Mana-mana pengunjung yang memasuki kawasan ini atau beraktiviti secara bermalam perlu mendapat kebenaran Pegawai Penguasanya. Terlatak di Kampung Kuala Kubang dan 5km dari jalan utama Jertih - Kuala Terengganu (melalui Kg. Jabi. Tempat ini popular kerana ianya merupakan pintu masuk utama untuk pendakian ke Puncak Gunung Tebu (Jarak - 7088m). Puncak Gunung Tebu hanya 1,031m tetapi puncaknya merupakan hutan gunung dengan bermula hutan Dektokarpa pamah. Puncak ini juga dipanggil "Puncak Tanduk Singa Bertala". Terdapat dua tapak perkhemahan utama iaitu Taman Ulu dan Taman Hilir. Paling menarik bagi peminat alam semulajadi, puncak tebu dapat dijumpai pokok periuk kera yang sebesar lengan dan terdapat banyak pokok cina maki atau sering dipanggil pokok bonzai. Menarik juga terdapat pelbagai cerita mistik di gunung tebu terutama pengamal "x-file". Tidak kurang juga penceroboh / pemusnah yang mencari batu permata dan geharu di sini. Dipuncak terdapat pelbagai formasi batu yang dipangil batu pelana, batu sejadah dan batu madrasah. Pendakian ke puncak tebu biasanya ditutup bermula 15Nov-15Jan kerana faktor risiko cuaca. Terutama lintasan sungai pertama ke Sungai Y (Sg Cakah dua). Sesiapa boleh mendaki puncak tebu dengan "day Trip" atau bermalam dipuncak. Puncak tebu menjanjikan panorama yang indah terutama pemandangan pulau-pulau zamrud terengganu (Perhentian, Redang, ru perhentian). Cuacanya nyaman dan sejuk. Sepanjang perjalanan pendaki akan dapat melihat kejernihan air sungai limau yang mengalir dengan warna kebiruan dan kehijaun. Flora dan fauna sukar digambarkan. Terdapat 13 puncak yang perlu didaki untuk kepuncak tebu, tetapi perjalanan ini amat berbaloi. Saya bersedia untuk mendaki kesana bila-bila masa sahaja sekiranya ada yang berminat. Apapun cerita tentang gunung tebu, paling menarik sering dikaitkan dengan ramai orang sesat digunung tebu. Nasihat saya kepada pendaki; mendakilah bersama orang yang arif tentang kawasan tersebut dan untuk lebih selamat gunakan "Guide" berlesen (Kelantan / Terengganu) kerana sekiranya kemalangan berlaku, anda ada "backup" untuk dipertaruhkan. Terima kasih ALAN (asuzilan@yahoo.com).
Fendi 02-01-2007
nama belatan diambik dari bentuk air terjunnya yg mengepung air seumpama belat. last sy ke sana hari merdeka 2006xpdc mendaki g. tebu . ketika itu ada sorang meninggal, sangkut kat belat.
25-07-2006
Ia terletak di kaki gunung tebu,mereka yang berminat mendaki gunung tebu boleh mendaki dari situ.Gunung tebu amat menarik untuk didaki,laluan yang ada juga amat mencabar.Berbagai pandangan yang menarik dapat dilihat diatas gunung Tebu,dari atas gunung tebu kita dapat melihat shingga ke Kuala Terengganu.Gunung Tebu juga menyimpan berbagai cerita misteri.Ia juga menyediakan tapak perkhemahan untuk mereka yang berminat untuk berkhemah.Tapak perkhemahan yang disediakan agak luas dan dapat menampung jumlah yang ramai,ia selalu di gunakan oleh unit-unit beruniform dari sekitar pantai timur.Terdapat juga chalet perseorangan yang boleh disewa dengan harga yang berpatutan.Ramai kalangan penduduk tempatan yang mencari permata di air terjun Lata Belatan kerana banyak juga dijumpai permata yang berkualiti.Jika berminat dengan salah satu aktiviti boleh berhubung dengan Jabatan perhutanan Besut kerana Air Terjun Lata Belatan adalah dibawah kawalan mereka,saya juga boleh membantu jika anda berminat.
To add a comment you must logon/register first