Berkelah Falls

State Pahang
LocationBetween Maran and Kuantan
Coordinates and map E102 58.79 N 3 45.22
Water SourceRiver
Waterfall ProfileSeveral Falls, mostly vertical
Accessibility4WD and river trekking

Enchanting Land - the Berkelah Waterfalls

left click for larger picture

Not the right way to cross the river!

To reach the start of the trail, is an adventure in itself.First you have to find the right exit from the Maran-Kuantan road. About 31 km after Maran there is a signboard "Sungei Berkelah" Turn left here. A 4WD is needed, but also transport can be arranged from a nearby kampung. Contact us for more info.
The access to the falls might change after completion of the new KL-Kuantan highway.

left click for larger picture

The easier way

The first waterfall

left click for larger picture

The road ends at a spot where some shelters have been built. From here a cemented path leads to the falls.
Don't worry when at first it looks like the river has disappeared. You have first to cross a dry riverbed before reaching the first fall.
This double fall is quite impressive.

left click for larger picture

Waterfall after waterfall

left click for larger picture

After the first waterfall a few smaller falls follow. They have olympic-size pools with crystal-clear water.
Very inviting for a refreshing bath.

On the way you will see several place which are suitable for camping. But always be careful, that the place is safe against flash-flooding!

left click for larger picture

Beautiful Berkelah

left click for larger picture

Finally the top fall is reached, again with a huge pool (picture at the right).
Walking back, following the river bed, it is very clear how the river has eroded its way down amidst huge rocks and boulders

The whole region is very attractive and unspoiled.
Keep it that way, take only pictures and leave only footsteps

left click for larger picture

left click for larger picture

left click for larger picture

left click for larger picture

Archived Page Available

Waterfalls can be dangerous ! Always take care about your safety

Visitor Comments


haziq 02-03-2014
went for camping trip there last week, the place is indeed impressive with many pools. since we just camp around 4th pool area. there are rubbish here and there. (even more at 7th pool) we manage to bring out some at our camp site. Lets preserve the beauty as much as possible. and as usual, the videos :P http://youtu.be/zoRxEcv8MMs
Pak Sheh 09-09-2013
Just visited Berkelah fall on 7/9-8/9 stay at campsite at pool no 3. went to pool 7 twice a day due it so nice. you can call lorry driver(en. Johari(0139976368) to deliver you until the broken bridge. For sure, i will come again. #feel free to contact me if you need some info 013 928 2486
domcruise 24-06-2012
Waterfall Survivor group just done a survey on 22nd June 2012, The bridge is still broken. There a detour through the left side and need to scramble down a small hill and stream. Kancil and 4wd can make it but I doubt so with Sedan cars. If you park your car near the broken bridges, the walk is about 10 minutes to the entrance.
FunkFatherBulat 22-05-2012
hi.. was there two wkends ago; 11th-13th May.. Drving all teh way to the park entrance not possible due to half broken bridge bout 1km frm entrance. 4x4 possible if you know the route. we arrived at 4am but turned back to Gambang resort where slept at carpark. Called the number below for transport when the day got brighter. Mr.Jeffri was a very reliable; charged a reasonable fare too. He also arranged safe parking spot for our car at Restoran Syafiqah just across the road from main entrance where we got decent breakfast day1 and lunch on our way back @day3. Dunno how long they are gonna take to repair the bridge but till then, either use motorbike or do what we did :) p/s: if you plan to venture to th upper falls further up from the last campsite, rope/rescue-rope is strongly recommended for river-crossings.
sagamenyala 09-11-2011
errmm..saya nak pergi dengan kawan2 dlm sabtu depan 19 november.. erm kat sane ade tmpt bbq x? dan ade sewa kemah x?
ailing 16-07-2011
i live in kampung gelugor,my name is Jefri.I was responsible for the set given away to the Berkelah falls and Jerangkang falls.At my place very wide to accommodate vehicles and safety,we will guard your vehicle prevent stolen and theft,you can enjoy in all day. who is interest please contact me to arrange transport. my contact no 0139976368 or 0122280110 - ai ling
Ras 25-04-2011
Was here on 22-April-2011. Normal car is accessible and can be crowded during weekend, so commercialized. The main fall is unknown as there are so many of them, we even trek a further 2km on top of the so called main falls but seems that there are a lot more waiting.Was told by park ranger that the region actually linked up to Sg Lembing....no time to proceed. In all, very amazing and beautiful cascades plus huge pools for swimming, be extra careful.
awankelabu 25-03-2011
salam..nk tnya...klu kereta biasa boleh sampai x??xpown kna gna 4wd ja ?? n klu sewa pngankutan kt ctu bajet brapa ek?
dee 14-02-2011
We can share anything by experience or knowledge about this waterfall at : http://www.facebook.com/#!/group.php?gid=117197631651401 Kami mengalu2kan anda semua. p/s : safe our nature
9w2iSR 01-10-2010
Salam, I plan to go during Deepavali holidays. Can somebody give me the contact number of the truck driver, who would take us to Berkelah from Kg. Gelugor Mosque. Thank you.
papa_lalat 07-07-2010
Assalamualaikum...saya baru lepas balik dari berkelah camping saner 2 hari 1 malam....memang tempat yang menarik dan puas hati...walaupun tracking naik bukit tapi bila dah sampai bukan main lega lagi bila tengok suasana waterfalls macam tue...memang tak terusik lagi...kepada yang bercadang nak pergi ke berkelah jangan pergi 2 hari 1 malam....saya sarankan atleast 3 hari 2 malam baru puas merayau naik sampai port yang paling atas air terjun tue...memang air jernih gila...tp bila dah nampak air tue agak gelap pandai2 la ye memang port tue dalam gila...pada sesiapa yang teringin nak pergi nak tanyer pendapat or guiders leh call saya Gmok 012-6505185 utk pertanyaan n advice...harap kepada pengunjung jagalah kebersihan sekitar Berkelah untuk tatapan anak cucu kita nanti....CHOOOIiiiiiiiiiiiiiiiii
Apak 23-04-2010
Salam. saya kena organise trip ke berkelah dari 7 hingga 9 mei ini. Kalau boleh saya nak tanya, pengangkutan untuk ke tapak perkemahan. saya pernah pergi sebanyak 2 kali ke berkelah tetapi semua diuruskan oleh kawan baik saya - Arwah Syuzaimi Alham. Sejak arwah tiada, tidak ramai yang terbuka hati ke sini. Mungkin tidak tahu siapa perlu dihubungi. Sila hubungi saya - Zul aka Apak GTF di talian 012 - 2340375. TQ
lenz_ry 01-04-2010
saya planning untuk pergi ke Air Terjun ni bulan Jun/July. Ade sapa-sapa leh bantu saya tuk transportataion dari jalan ke site camp??
raffi 26-03-2010
suka saya baca komen2 anda semua di sini.saya telah menjelajah air terjun berkelah ni sejak kecil lagi,sebab sy tinggal kat kampung gelugor,tempat air terjun ni.sampai sekarang pun, saya masih lagi x puas menikmati keindahan air terjun ni.nak2 lagi sekarang saya dah bekerja di negeri sembilan.mungkin pertengahan tahun ni saya bawa kawan2 dari n.s untuk berkhemah kat sana.lepas saya tunjuk gambar2 yang saya ambil..diaorang dah excited sgt nak pergi.masa sekolah2 dulu..saya pergi naik basikal je.kumpul 4-5 orang..redah jalan lorong.pernah juga jumpa tahi gajah.sekarang jalan dah besar.kereta pun boleh masuk.target saya kali ini ialah untuk jelajah area sebelah atas kolam 7.pertama kali saya melepasi kolam 7 ialah masa sy sekolah menengah.pastu x pernah2 sampai lg dah.air terjun kat atas tu lagi marvelous dan masih segar.tiada pencemaran sebab orang jarang sekali sampai.harap kita semua dapat menjaga kebersihan dan keindahan air terjun berkelah.
capik 03-03-2010
ade sapa nak g lagi...cam interested giler nak join....x pena berkelah dalam hutan for almost 10 years kot
TS 11-01-2010
I am a Kuantan boy, and I used to go there back in the mid-80s. Those days you have to park your motorbike at the main roadside and trek 2 hours to get there. Tiring, but all is forgotten when you reach there. Bring your lunch, sandwiches and nasi lemak. Along the way you can see elephant droppings. You have to wade in the knee-deep river most of the time, and you have to know how to swim a little too. To get to the top waterfall, you have to swim through a few ponds. Enjoy the spendour of Mother Nature. The walk back, another 2 hours, can be tiring though :( Haven not been there since the new access road was built. Highly recommended, but like most waterfalls, try not to go during rainy seasons.
hanafana 14-10-2009
tak payah 4wd pon boleh masuk..been there already..track tak susah sgt..untuk sampai tingkat 7..but beware! Jgn mandi yg kat dalam sekali tuh..bahayaa..dalam giler! kalu pandai swiming pon..berhati2 la yeh :)
kalimanjaro_outdoor_adventure 31-07-2009
Kepada Fauzi79... Sila hubungi saya untuk keterangan lanjut berkenaan Air terjun Berkelah. Tel: 013- 690 4646 / 019-520 8989 (Uncle Shah) Dari: Kalimanjaro Outdoor Adventure Kuala Lumpur
SlumberAdventure 30-07-2009
Aku plan nk pegi 1/8/09,ade sesapa yg boleh bg contact no. 4wd yg boleh angkut kitorang masuk kt dalam.Ni baru 1st time nih.
razfier 27-07-2009
ye ke p lepas raya p ngan sape...masuk r aku sorang dlm list....
muddox 24-07-2009
wa pon xjd pegi lah bln 8...da postpone ke bln 10 lepas raya..hehe..
razfier 22-07-2009
alamak muddox,,sedey gler r mcm ni bulan ogos aku x free la..aku sorang je pun xde gang pun...
muddox 04-07-2009
alivadder...jln boleh masuk dgn keta.. tp mcm da rosak jln tu...keta biasa mcm susah sket nak naik.. thanks for info brader KOI.. nnt aku try contact dia..
muddox 04-07-2009
razfier kalo nk pegi ko ade brapa org geng??wa plan nk pegi stu keta..4 org.. plan 7 ogos stay semalam pastu gerak nextday.. ko kt mane?
mohdfadzli 30-06-2009
Dear Muddox,skrg da x bole nk bwk kete masuk dlm ke? Coz last year dlm bulan 2 gitu aku pegi sini kete boleh masuk lagi sampai kemsite dlm tu, tp masa tu pun ade jambatan yg nk pecah da. Ok kalo ko nk contact yg bleh kawtem nk angkut masuk dalam ni ko try call brader KOI @ 0129338922. Last trip bulan 2 raya cina aku pegi jerangkang guna khidmad 4x4 diorg ni la, so far bleh & senang nk kawtem...
razfier 21-06-2009
wei muddox aku nak g jugak tapi xde gang...jom ler..smalam dua jadik ler..
muddox 10-06-2009
memang beshh bekelah ni...aku plan nk gi lg thun ni...mcm ne nak contact org yg incharge transport ke bekelah dri main road...pastu kalo by bus ade x bas benti2 kt tepi tu dri maran?? any info jus emel me ok... thanks.
razfier 06-06-2009
ade skali aku cmping sini..tengah malam hujan trun lebat giler..sampai xnampak batu2 kat air trjun tuh..air laju gler..lepas tu kita org lepak dlm gua kecil kat tingkat 3..sampai ujan bhenti..ye r kang duk dlm khemah bimbang gak pokok tumbang ke kan..tapi yg lawak ..dlm gua punyer r bnyak kelawar..kelawar tu tkejut tengok kite..kite lagi r terkejut tengok dia terbang mcm kelawar kena sawan..hahahah.mcm2 r kenangan aku kat sini sepanjang beberapa kali camping kat sini.time kasih r kat kawan2 aku yg dua org tuh sbb bersusah payah pujuk aku dtg sini.aku pun dah lost cantact dngn diorg.mis u guys
razfier 06-06-2009
first dtg sini masa tahun 99..form 5 wakt2 tuh..tu pun member2 baik yg ajak.puas diaorg pujuk..sblum ni aku xpenah lak plak terpikir nak join camping2 nih.dr kuantan naik bus ke maran...smpai mran,bhenti tepi jalan..tengah hutan..ade kedai makan..sedap lauk kat situ,hehe.kena seberang jalan ..rentas sungai..jaan..rentas sungai lagi..aku ni asyik duk tanye..woi,,jauh lagi ke..member aku lak asyik ckap 5minit g smpai r..brapa puluh kali 5 minit pun aku xtau..hehe,jln lagik..jumpe lalang2 yg lg tggi dr aku..hehe,rentas sngai lagik.dalam dua jam smpai r kat pintu gerbang tuh..naik mendaki dlm 30-45minit..sampai r kat tingkat 3..AMAZING..lawa giler..trus fall in love ngan tempat ni..mandi je keje aku kat sini..semapt gak g jelajah sampai yg kat top tuh..thun berikutnyer g lagi..adela dlm 5 kali p.last p masa hiway tngah nak bina..lepas tu x p dah..rindu tempat ni
azbar 17-05-2009
koi dah pg tahun 2003 ngan kolej Segi PJ...dah bankrupt kolej ter...haha. pemadangan dia mmg lawo..blh bawo rodong ke cni..koi ingt nok g lg cni..kiter berkemoh pulok..gone gamoknyer.? - Azbar Chini
amisya 05-12-2008
Your Comment hai... air terjun berkelah memang cantik. rugi la kalau tak gi sna. saya dah bayak kali dah ke sana. walaupun peant meredah hutan dan jauh gak perjalanannya lebih kurang 2 jam dari jalan besar, tapi bila dah sampai sna, segala penat semuanay hilang..
unta 12-11-2008
kpd sesiapa yg ingin berkongsi pglaman mengenai hutan bekalan hubungi sy di unta_fly@yahoo.com
unta 12-11-2008
kpdsesiapa yg ingin berkongsi pglaman mengenai hutan bekalan hubungi sy di unta_fly@yahoo.com
unta 12-11-2008
Salam,,pertama kali sy menjejakan kaki ke hutan bekelah pd tahun 1995.waktu itu jln yg ada hanyalah denai org asli dan jln balak yg sudah tertutup.memang sy amat terpegun dgn keindahan pemandangan suasana hutan bekelah.air terjun yg cantik,spesis pokok2,hidupan liar,ikan2 yg begitu jinak sekali.semenjak itu sy tidak akan lepaskan peluang utk menjejakan kaki ke sana tiap2 tahun.kali terakhir pd tahun 2005.tiap kali sy kesan pasti ada perubahan terutama pd tapak perkhemahan.pokok2 byk ditebang ssuka hati.sampah2,tin2 kosong,botol kaca byk bertaburan tanpa dibawa balik semula.amat menyedihkan sekali.disini sy ingin memberikan cadangan supaya keindahan hutan bekelah dpt dipulihara semula.1-pastikan bawa keluar semula sampah.2-jgn sesekali menebang pokok2 terutama yg berdekatan sungai.3-penganjur perkhemahan hendaklah pastikan peserta yg betul2 minat shj menyertai aktiviti perkhemahan.4-hadkan peserta pd satu2 masa hanyalah sekitar 15 org shj(penganjur jgn tamak) dan kalo ada cadangan tambahan sila kemukakan. akhirkata.CINTAILAH HUTAN BEKELAH KITA UTK GENERASI YG AKAN DTG.
nana 27-10-2008
ak bru 1st time g bekelah.. mmg best y amat.. rasa cam xnk blik n nk g lg.. air terjun dia mmg best
huda_bahari 24-06-2008
Antara air terjun yang sering dikunjungi. Wpun agak penat trekking tp mmg berbaloi bila tengok waterfall yg cantik. Almost every year my frens & i akan kesini utk relax dan hilangkan tension dari suasana kerja.
faris 06-06-2008
air terjun yg amat menarik dan menenangkan,yang perlukan pakej ke berkelah boleh hubungi kelana_fandy@yahoo.com atau sms ke 0139021207, insurans dan laporan balai polis di sediakan...
lokman 25-05-2008
Hi, I just found about this site. Anyway, just want to share some of the pic I took during my last trip. http://blog.rojakstyle.com/travel-hutan-lipur-berkelah-berkelah-waterfall http://www.rojakstyle.com/photos/berkelah/
yedz 04-05-2008
check out Berkelah Video clip at http://yedz2005.blogspot.com/
sul 21-02-2008
i agree with most comments .... very beautiful place.
Tony Sung 03-12-2007
Berkelah Falls can be assessed by car but it would be a slow 5km drive through an unpaved road. The condition of the road is relatively good and flat with minor pot holes (Nov 2007) where you will reach a camp-site at the end of the drive. From the camp-site, it is an easy 15 minutes trek to the double falls. From the double falls, the trek gets steeper and it would take about 30 minutes to get to the top of the falls. Watch out for flash floods or sudden down pour which could make the return trek back a bit precarious. The water is clean, the surrounding is pristine and it is not crowded. The only sore point is that there is a lot of left-over rubbish from the campers.
tirmidzi 02-10-2007
hi.. assalamualaikum.. saya mizi.. saya ada amik gambar berkelah yang terbaru.. sila layari. http://tirmidzi.fotopages.com/?entry=1302630
xoco 03-08-2007
splendid, perfect n awesome falls! its much more easier as there's no mosquito n those scary blood sucking leech! its in a list of waterfall that everyone must-go n must-try.. but to campers out there, pls keep d place n environment clean!
Nur Fiza 18-05-2007
Yup...i agree...berkelah is da best ever! Mmg kalu pegi 1mgu pun x cukup...n bile dpt sampai kt waterfall tingkat ke7 tu mmg rsa hepi giler aa...nice view...tu la keindahan alam kuniaan Tuhan! Air yg jernih tu mmg sejuk mata memandang...cam air tebu beb! Hehehe...
fizal 14-03-2007
we provide canyoning services at berkelah and various waterfall email to alpijat@yahoo.com for info
SITI 26-01-2007
hi, aku dah gi banyak kali dah. memang best giler. banyak tempat aku dah camping tapi tokleh lawan ngan bekelah. seminggu pegi pun tak cukup lagi. best kannn...
Azlan Abu Bakar 06-01-2007
superb!!!! cool beb.... 4hari 3malam rasa sekejap je kat sana.... we'll be there again on June this year
AlongX 08-11-2006
best giler... aku dah banyak kali gi... nie ader gak gi gak hujung tahun nie... korang ader plan nak g camping
Syauqi 22-03-2006
dah pergi aritu , tempatnye cantik. kena trekking sampai the top gonna take about 2 hours. as we went higher, makin bersih tempatnye.. kat top tempat paling bersih sekali. ideal clothing will be sandals , shorts and bagpack. make sure tangan free untuk mengapai dan memanjat. enjoice
`maida` 29-07-2005
air segar,udara bersih,tempat cantik,pemandagan indah....sejuk mata memandang... pergilah ke berkelah... pasti anda seronok...
`maida` 28-07-2005
i\'m feel very happy... kat saner memang best giler...sekali pegi mesti nak pegi lagi lainkali...mase first saye ge camping pd bulan 6,2004 kali kedua bulan 8,2004 dan kali keempat bulan 4,tahun 2005...memang pengalaman seronok lah...tempat bersih,udara segar,tempat terpelihara...memang sesuai untuk kem...sekarang jalan masuk ke berkelah dah senag...jalan dah di bina...dulu kite terpaksa redah sungai...bila kite sampai dipintu gerbang,kite kena berjalan jauh sikit....kena panjat gunung...memang penat,tapi disebabkan keindahan yang ada disane,buat penat kite terubat,,jika anda ingin merasai keseronokan tersebut,jomlah pegi air terjun berkelah,...!! pasti anda pulang dgn hati yg gembira...i hope y\'all enjoy your camp... byez...
ej 11-05-2005
Hye there... I've been to Bekelah for the last couple of months. actually it's not Berkelah , it's just Bekelah. I guess so. But a friend of mine said Jerangkang is much more better. I dunno, just can''t wait till i get there..
Jan 10-04-2005
The access road is a lot easier now. No need to cross the river, a new bridge has been built. A clear signboard on the old nr 2 highway to Kuantan shows clearly which exit to take. Normal car will do. Campsites are getting quite dirty..:-(
To add a comment you must logon/register first